Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη τεχνητή ίριδα

04 Ιουν 2018

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε «πράσινο φως», χθες Τετάρτη, στην πρώτη τεχνητή ίριδα - το έγχρωμο τμήμα του ματιού που περιβάλλει την κόρη.

Η χειρουργικά εμφυτεύσιμη συσκευή, CustomFlex Artificial Iris, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν ίριδα (ανιριδία) ή το τμήμα αυτό του ματιού έχει υποστεί βλάβη. Οι ασθενείς με ελαττώματα της ίριδας μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα όρασης, καθώς και δυσαρέσκεια για την εμφάνιση του ματιού τους.

Η ανιριδία είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που οδηγεί σε μερική ή πλήρη απώλεια της ίριδας. Δεδομένου ότι η ίριδα ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι, τα άτομα με ανιριδία είναι ευαίσθητα στο φως, ενώ αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα όρασης.

Εκτός από τη συγγενή ανιριδία, η CustomFlex Artificial Iris, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ελαττωμάτων της ίριδας λόγω αλμπινισμoύ, τραυματικής κάκωσης ή η χειρουργικής απομάκρυνσης, εξαιτίας μελανώματος.

Η τεχνητή ίριδα είναι κατασκευασμένη από λεπτή, αναδιπλούμενη σιλικόνη και προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή. Για να τοποθετηθεί στο μάτι, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή, εισάγει τη συσκευή και στη συνέχεια «ανοίγει» και εξομαλύνει τις άκρες χρησιμοποιώντας χειρουργικά εργαλεία.

Όπως αναφέρει η FDA, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της CustomFlex Artificial Iris παρουσιάστηκε αρχικά σε μια μη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 389 ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών με ανιριδία ή άλλα ελαττώματα ίριδας.

Περισσότεροι από το 70% αυτών των δήλωσαν ότι παρουσίασαν σημαντική μείωση της ευαισθησίας στο φως, καθώς και βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ το 94% των ασθενών ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένοι με την εμφάνιση της συσκευής. Οι ασθενείς ανέφεραν χαμηλά ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω της συσκευής ή της επέμβασης για την τοποθέτησή της.

Η CustomFlex Artificial Iris διατίθεται από την HumanOptics AG, στο Erlangen της Γερμανίας.

ABOUT US

Assistdr Ophthalmology: Η πρώτη on-line διαδραστική οφθαλμολογική κοινότητα στην Ελλάδα. Ο ιστότοπος κλειδί για όλους τους επαγγελματίες οφθαλμίατρους. Έγκυρη ενημέρωση για όλα τα τελευταία οφθαλμολογικά & τεχνολογικά νέα. Πλήρως ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα διεθνών συνεδρίων, οφθαλμολογικών ημερίδων και επιστημονικών εκδηλώσεων. Οργανωμένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με αμέτρητες επιστημονικές εργασίες, ομιλίες, παρουσιάσεις και e-books. Εκπαιδευτικά animation videos, οπτικοακουστικό υλικό με ανάλυση οφθαλμικών παθήσεων, περιγραφή σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων, επεξήγηση χειρουργικών τεχνικών, αλλά και ζωντανά χειρουργεία. Αναρίθμητα on-line εργαλεία, εξομοιωτές όρασης, βήμα προς βήμα video tutorials, user guides και operation manuals οφθαλμολογικού εξοπλισμού κ.ά.

 

NEWSLETTER

Καταχωρήστε το e-mail σας και ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες επιστημονικές & τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της οφθαλμολογίας: