Πίνακας Amsler

23 Απρ 2015

O πίνακας του Amsler (Amsler grid) είναι ένα πολύ χρήσιμο και απλό εργαλείο για τη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων της ωχράς κηλίδας και ιδιαίτερα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς υγρού τύπου.

Οδηγίες:

  • φορέστε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής που φοράτε συνήθως για διάβασμα
  • κοιτάξτε τον πίνακα που ακολουθεί στο ύψος των ματιών σας, σε χώρο με καλό φωτισμό, από απόσταση περίπου 30 - 40 cm
  • σκεπάστε το ένα μάτι με το ένα χέρι και συγκεντρώστε το βλέμμα σας με το άλλο μάτι στη μαύρη κουκίδα που βρίσκεται στο κέντρο του πίνακα
  • έπειτα επαναλάβετε την άσκηση με το άλλο μάτι

amsler grid

Αν βλέπετε τις ευθείες γραμμές παραμορφωμένες, καμπυλωτές ή μπερδεμένες, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, καλό είναι να πραγματοποιηθεί ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος. 

distorted amsler grid

Δείτε το video:

 

ABOUT US

Assistdr Ophthalmology: Η πρώτη on-line διαδραστική οφθαλμολογική κοινότητα στην Ελλάδα. Ο ιστότοπος κλειδί για όλους τους επαγγελματίες οφθαλμίατρους. Έγκυρη ενημέρωση για όλα τα τελευταία οφθαλμολογικά & τεχνολογικά νέα. Πλήρως ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα διεθνών συνεδρίων, οφθαλμολογικών ημερίδων και επιστημονικών εκδηλώσεων. Οργανωμένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με αμέτρητες επιστημονικές εργασίες, ομιλίες, παρουσιάσεις και e-books. Εκπαιδευτικά animation videos, οπτικοακουστικό υλικό με ανάλυση οφθαλμικών παθήσεων, περιγραφή σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων, επεξήγηση χειρουργικών τεχνικών, αλλά και ζωντανά χειρουργεία. Αναρίθμητα on-line εργαλεία, εξομοιωτές όρασης, βήμα προς βήμα video tutorials, user guides και operation manuals οφθαλμολογικού εξοπλισμού κ.ά.

 

NEWSLETTER

Καταχωρήστε το e-mail σας και ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες επιστημονικές & τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της οφθαλμολογίας: